Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Ιστορίες του Αιγαίου

Ηταν ένα «φορτωμένο» πρωινό στο Αιγαίο. Ενας τουρκικός σχηματισμός με οκτώ αεροσκάφη είχε μπει στην περιοχή του Κεντρικού Τομέα και λίγα λεπτά αργότερα άλλος ένας με άλλα τόσα μαχητικά εισχωρούσε στο FIR Αθηνών. Οι προθέσεις των Τούρκων ήταν σαφείς. Με τα αεροσκάφη τους οπλισμένα, δεν έκαναν τον κόπο να ακολουθήσουν τις συνοριακές γραμμές αλλά πετούσαν χαλαρά σε ευθεία γραμμή, κάνοντας διαρκείς παραβιάσεις. Ο,τι δηλαδή κάνουν κάθε μέρα...
Στο κόκπιτ του ελληνικού F-16 BLK 52+ ο αντισμήναρχος Πέτρος Ζαφειρίδης είχε ήδη πιάσει στο ραντάρ του τον τουρκικό σχηματισμό. Εχοντας απογειωθεί από τη Λάρισα με άλλο ένα αεροσκάφος, στην τελευταία του αποστολή ως διοικητής της 337 Μοίρας δεν ανησυχούσε. Τον στενοχωρούσε όμως ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά... Από την επόμενη εβδομάδα θα αναλάμβανε έναν κρίσιμο επιτελικό ρόλο και το κόκπιτ του μαχητικού θα ήταν απλά παρελθόν. Δεν δίστασε να αδράξει την ευκαιρία…
Πετώντας πολύ χαμηλά, ο Πέτρος άνοιξε πολύ πλευρικά τη γραμμή πτήσης γνωρίζοντας ότι στη διαγώνιο αυτή τα τουρκικά ραντάρ δεν μπορούν να τον εντοπίσουν. Και εκτελώντας έναν παρατεταμένο κυκλικό ελιγμό βρέθηκε από πίσω τους. Κέρδισε αμέσως ύψος και ανέβηκε σε σημείο υπεροχής. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Τι κι αν οι παθητικοί αισθητήρες των τουρκικών μαχητικών άρχισαν να ενεργοποιούνται. Το ελληνικό ζευγάρι είχε ήδη εγκλωβίσει και τα οκτώ μαχητικά, στέλνοντας το σχετικό σήμα στα αφτιά των χειριστών τους. Κι αυτοί γνώριζαν ότι αν οι Ελληνες εξαπέλυαν τα όπλα τους, απλά θα καταρρίπτονταν. Εσπασαν το σχηματισμό τους και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Αλλωστε, είχαν ηττηθεί κατά κράτος.
Για τον Πέτρο, αυτή η τελευταία φορά ήταν ήρεμη. Εστρεψε νότια και μαζί με το Νο2 του πέρασαν μαζί πάνω από το μνημείο που έχει στηθεί στον Αϊ-Στράτη προς τιμήν του πεσόντος υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά, αλλά το οποίο συμβολίζει τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων χειριστών στις δεκαετίες του ακήρυκτου πολέμου στο Αιγαίο. Προσπάθειες που όπως γνωρίζει πολύ καλά ο Π. Ζαφειρίδης δεν έχουν πάει χαμένες. Εστω κι αν κι εκείνος, όπως και πολλοί άλλοι, δεν αντιμετώπισε ποτέ τους αντιπάλους όπως ακριβώς θα ήθελε…


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Εναέρια υπεροχή στο Αιγαίο


Η επικείμενη κήρυξη επιχειρησιακής ετοιμότητας της 331 Μοίρας με τα νέα Μirage 2000-5 Mk2 αναμένεται να προσδώσει φονικό πλεονέκτημα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η είσοδος του προηγμένου βλημάτος αέρος-αέρος τύπου MICA ΕΜ/IR στο ελληνικό οπλοστάσιο προσδίδει εντυπωσιακές δυνατότητες στους Έλληνες χειριστές. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο συνδυασμός του MICA με το ραντάρ RDY-2 του Mirage 2000-5Μκ2 αναφέρεται ως ανώτερος του αντίστοιχου διδύμου APG-68/AMRAAM του F-16. Η χρήση βλημάτων αυτής της κατηγορίας (BVR) είναι συνήθως προς το συμφέρον του αμυνομένου, που υπολείπεται αριθμητικά του αντιπάλου. Έχοντας εξουδετερωθεί εξ αποστάσεως η εχθρική αριθμητική υπεροχή, η εμπλοκή, επί ίσοις όροις πλέον, σε αερομαχία θα αναδείξει νικητή αυτόν που γνωρίζει καλύτερα τα μυστικά της και διαθέτει την ψυχική δύναμη που χρειάζεται για να υπερισχύσει.

Παρουσίαση ενός νέου πυροσβεστικού αεροσκάφους για την Π.Α.



Την 24η Ιουλίου 2008 η εταιρεία P.A.S.S. DEFENCE πραγματοποίησε παρουσίαση του Α/Φ αεροπυρόσβεσης S-2F3AT της εταιρείας Marsh Aviation (USA) σε στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το Α/Φ αεροπυρόσβεσης S-2F3AT χρησιμοποιήτε από τις Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης της California (USA) εδώ και 10 χρόνια με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων και με κάποια αξιόλογα χαρακτηριστικά:
  1. Ασφάλεια πτήσεων
  2. Πιστοποίηση από FAA για αεροπυρόσβεση
  3. Χαμηλό κόστος απόκτησης
  4. Χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης
  5. Υψηλή επιχειρισιακή αξιοπιστία
  6. Χαμηλή κατανάλωση καυσίμων
  7. Μεγάλη ισχύς και άμεση ανταπόκριση των κινητήρων turboprop TPE331-14GR της Honeywell
Κάποια άλλα πλεονεκτήματα του S-2F3AT σε σχέση με τα αμφίβια Α/Φ νέας γενιάς

  • Μηδενικός δείκτης ατυχημάτων στην 10ετή θητεία του στην αεροπυρόσβεση (πλήρωμα ενός ή δύο πιλότων)
  • Η μεγάλη ταχύτητα πλεύσης (295 κόμβοι) και η μεγάλη δυνατότητα ελιγμών που του επιτρέπει να πλησιάσει γρήγορα και να επιχειρίσει με ασφάλεια στην εστία της πυρκαγιάς.
  • Το κόστος απόκτησης (συμπεριλαμβανομένου της εγκατάστασης εδάφους για ανεφοδιασμό επιβραδυντικού υγρού) είναι το 1/5 από την αγορά ενός αμφίβιου Α/Φ νέας γενιάς.
  • Η χρήση αδρανούς επιβραδυντικού υγρού.
  • Η μεγάλη ποσότητα επιβραδυντικού υγρού που ρίπτεται ανά έξοδο (4.542 λίτρα).
  • Το μικρό κόστος συντήρησης που οφείλεται κυρίως στον σχεδιασμό των νέων turboprop κινητήρων TPE331-14GR της Honeywell.
  • Η χρήση μικρο-υπολογιστή για βέλτιστη ρίψη του επιβραδυντικού υγρού επιτρέποντας δύο ή και τρεις ρίψεις ανά έξοδο.
  • Ο ανεφοδιασμός επιβραδυντικού υγρού εντός 3 λεπτών σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες χωρίς να εξαρτάται από το ύψος κυματισμού της θάλασσας.
  • Η πολύ μεγάλη εμβέλεια (1.450 ναυτικά μίλια άνευ φορτίου και 1.100 ναυτικά μίλια με πλήρες φορτίο επιβραδυντικού υγρού) που επιτρέπει την κάλυψη τόσο του ηπειρωτικού όσο και του νησιωτικού ελληνικού χώρου.
  • Η χρήση του σε διπλό ρόλο Αεροπυρόσβεσης/Περιπολίας μετά φορτίου επιβραδυντικού υγρού για άμεσο εντοπισμό και καταστολή πυρκαγιών.
  • Το S-2F3AT είναι πολύ πιο ευέλικτο από τα αμφίβια Α/Φ νέας γενιάς.
  • Καταναλώνει τα μισά καύσιμα.
  • Είναι πολύ ταχύτερο για άμεση ρίψη και γρήγορη επιστροφή στην βάση εδάφους.
  • Μπορεί να βρίσκεται στον αέρα σχεδόν διπλάσιο χρόνο με πλήρες φορτίο.
  • Ο βαθμός ανόδου του είναι υπερδιπλάσιος από των αμφίβιων Α/Φ και προσδίδει ασφάλεια στους χειριστές μετά την "βουτιά" για ρήψη ακόμα και εντός απότομων χαραδρών.
Αίσθηση προκάλεσε το κόστος που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό εδάφους που είναι μόλις το 1/5 από αυτό των αμφίβιων Α/Φ νέας γενιάς.
Το S-2F3AT μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στις επιχειρήσεις των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας. Λόγω του χαμηλού κόστους απόκτησης η Π.Α. δύναται να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.

Sources: www.defencenet.gr

Έναρξη συνεργασίας ευρωπαϊκών χωρών στη φύλαξη των συνόρων μας.

Ένα παλιό αίτημα των χειριστών αναχαιτίσεως για την συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη φύλαξη των κοινών συνόρων μας, υλοποιήθηκε στη θάλασσα. Σε παγκόσμιο αποκλειστικότητα παρουσιάζουμε το αεροσκάφος Dornier 228 της Νορβηγικής ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Το συγκεκριμένο διαθέτει όλα τα απαραίτητα βοηθήματα για νυκτερινή περιπολία και εντοπισμό λαθρομεταναστών και έχει επιφορτισθεί με πτήσεις στη διαδρομή Ρόδος-Λήμνος από τις 12:00 μέχρι τις 06:00.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να δούμε επέκταση της συνεργασίας αυτής και στον αέρα με άλλες ευρωπαϊκές αεροπορίες ούτως ώστε να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση οι ελληνικές διαμαρτυρίες παραβιάσεων.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος: Απαραίτητη η ύπαρξη ραντάρ τύπου AESA!



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "To Ποντίκι", το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) που ενέκρινε σε συνεδρίασή του τη Δευτέρα 25/08 τις προδιαγραφές του ΝΜΑ, μετέτρεψε από "επιθυμητή" σε "απαράβατο όρο" την ύπαρξη συστημάτων Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με δεδομένη την απαίτηση της ΠΑ για παράδοση των αεροσκαφών μέχρι το 2012, υποψήφια παραμένουν μόνο τα αμερικανικής κατασκευής F-16E/F Block60 (APG-80) και F-18E/F Super Hornet (APG-79)! To δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για "κύκλους" εντός της ΠΑ που προωθούν παραδοσιακά τις αμερικανικές προτάσεις αλλά και για άλλους, στη ΓΔΑΕΕ, που στηρίζουν τη γαλλική πρόταση για "ανταλλαγή" των Mirage-2000 με Rafale. Όπως και να έχει, η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να προκρίνει την "ευρωπαϊκή επιλογή".

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

H Πολεμική Αεροπορία στη "Red Flag" - νέα συνεκπαίδευση με την Ισραηλινή Αεροπορία!


Σύμφωνα με το καλό ρεπορτάζ του Λ. Δημάκα από τα "Nέα", 5 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη και πιο ρεαλιστική αεροπορική άσκηση στον κόσμο, τη γνωστή «Red Flag», που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Νωρίτερα- εκτός του Σεπτεμβρίου- μεγάλος αριθμός ελληνικών μαχητικών διαφόρων τύπων θα εκπαιδευτεί στον εναέριο ανεφοδιασμό από ισραηλινά «ιπτάμενα τάνκερ». Η συνεκπαίδευση αυτού του είδους, που σύμφωνα με Έλληνες επιτελείς είναι αναγκαία για τους πιλότους μας «προκειμένου να έχουν ενεργό συμμετοχή σε συμμαχικές δραστηριότητες», ήταν περιορισμένη στην κύρια φάση της άσκησης που διήρκεσε από τις 28 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου, στον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Τότε οι δραστηριότητες είχαν επικεντρωθεί σε αποστολές βομβαρδισμού των ισραηλινών F-16 και F-15 στο πεδίο βολής της Κρανέας, σε έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) και σε εναέριες μάχες με ελληνικά αεροσκάφη.
Ανεξαρτήτως αυτού, στον απολογισμό της άσκησης- που έγινε πρόσφατα στο Ισραήλ παρουσία και Ελλήνων αξιωματικών - οι Ισραηλινοί είπαν ότι έμειναν ευχαριστημένοι από τη συνεργασία και, κατά το ΓΕΑ, εντυπωσιασμένοι από τις τακτικές των Ελλήνων πιλότων. Στον τομέα του εναέριου ανεφοδιασμού οι Έλληνες πιλότοι άρχισαν να εκπαιδεύονται επιχειρησιακά σταδιακά από το 1999-2000 με εντεινόμενο ρυθμό σε αεροσκάφη F-16 και Μirage-2000. Ωστόσο, οι νέες αποστολές των ταχυκίνητων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΝRF) επιβάλλουν, σύμφωνα με επιτελείς, την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευμένων πιλότων. Τα ισραηλινά «ιπτάμενα τάνκερ» δεν θα πληρωθούν, αφού αυτό αποτελεί μέρος της άσκησης. Με εναέριο ανεφοδιασμό από αεροσκάφη των ΗΠΑ θα μεταβούν τα 5 ελληνικά F-16 νέου τύπου στη Νεβάδα προκειμένου να συμμετάσχουν την άσκηση «Red Flag» που αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου. Η βάση Νellis στη Νεβάδα είναι γιγαντιαία και για τις αερομαχίες και τις εκτοξεύσεις βλημάτων έχει δεσμευθεί εναέριος χώρος που καλύπτει έκταση ίση με τη μισή Ελβετία. «Οι ασκήσεις είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές», λένε επιτελείς. Περιλαμβάνουν αποφυγή βλημάτων, βολές, ηλεκτρονική τύφλωση, σύνθετες εναέριες μάχες με συμμετοχή 200 και πλέον εναέριων μέσων από πολλές χώρες.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Υπερπτήση της Χίου από τουρκικά μαχητικά ύστερα από άδεια



Δύο τουρκικά F-16 έκαναν χθες, ύστερα από ελληνική άδεια, πτήση πάνω από το νότιο άκρο της Χίου. Το ένα από τα δύο F-16 παρουσίασε στις 17.40 τεχνικό πρόβλημα ενώ πετούσε σε σχηματισμό με άλλα επτά αεροσκάφη. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» Εσκί Σεχίρ-Λάρισας. Οι Τούρκοι ζήτησαν άδεια για διέλευση πάνω από τη Χίο του F-16, συνοδεία και ενός άλλου, σε ύψος 25.000 ποδιών. Συνολικά χθες στο Αιγαίο μπήκαν 16 τουρκικά F-16 και F-4E τα οποία παραβίασαν 7 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Σε δύο περιπτώσεις έγιναν εμπλοκές όταν οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στη διαδικασία αναγνώρισης- αναχαίτισης.


Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ - Αφιερωμένο σε όλους τους αναχαιτιστές. Σε αυτούς που έγραψαν ιστορία και σε αυτούς που συνεχίζουν να την γράφουν...


Στον ακήρυκτο πόλεμο που διεξάγεται συνεχώς εδώ και τρεις δεκαετίες στους ουρανούς του Αιγαίου και οι δύο πλευρές μετρούν απώλειες. Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα, όμηρος του "φοβικού συνδρόμου", καλείται να υπερασπιστεί τον Εθνικό Εναέριο Χώρο με άρτια εξοπλισμένη Πολεμική Αεροπορία και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Από την άλλη, η αναθεωρητική Τουρκία αμφισβητεί μονομερώς και βασιζόμενη στην ποσοτική υπεροπλία της επιχειρεί την αλλαγή του status quo με σαφώς επιθετικές ενέργειες από αεροπόρους που διακρίνονται κάθε άλλο παρά για τον επαγγελματισμό τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι τουρκικές αποστολές σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις κατατάσσονται σταθερά στις τελευταίες θέσεις ενώ στις "μάχες" πάνω από το Αιγαίο ηττούνται κατά κράτος. Χαρακτηριστικό του φόβου των Τούρκων αεροπόρων όταν εισέρχονται στον ελληνικό ΕΕΧ είναι το περιστατικό όταν πέταξε για πρώτη φορά το Mirage F-1CG σε νυχτερινή αναχαίτιση τουρκικού F-4E. Μόλις ο Τούρκος χειριστής αντιλήφθηκε τη παρουσία του ελληνικού αεροσκάφους άρχιζε να φωνάζει έντρομος στη συχνότητα κινδύνου "UFO, UFO"!

  • H μοναδική επίσημα καταγγεγραμένη κατάρριψη τουρκικών α/φων από ελληνικά έλαβε χώρα στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το F-5 (#63-8414) με χειριστή τον Υποσμηναγό Ι.Δ. και No2 του σχηματισμού τον Ανθυποσμηναγό Θ.Σ. (#66-9137) κατέρριψε με βολή ΑΑ βλήματος τύπου AIM-9B ένα τουρκικό F-102Α και έτρεψε σε φυγή ένα δεύτερο (το οποίο κατέπεσε επίσης από έλειψη καυσίμου, πρίν προσγειωθεί στη βάση του).
  • Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 όταν μετά από αερομαχία κατέπεσαν δύο τουρκικά F-104G (το ένα από έλλειψη καυσίμου, το άλλο από απώλεια προσανατολισμού) από ελληνικά F-4E της 337Μ.
  • Στις 18 Ιουνίου 1992 κατά την διάρκεια αναγνώρισης τουρκικών F-16 από δύο ελληνικά Mirage F-1CG, o Yποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς εμπλέκεται σε αερομαχία με το F-16 του χειριστή Ilhan Filiz και συντρίβεται.
  • Στις 8 Φεβρουαρίου 1995 κατά την διάρκεια αναγνώρισης που εξελίχθηκε σε αερομαχία ελληνικό Mirage F-1CG με χειριστή τον έμπειρο Η.Τ. "υποχρέωσε" τον Τούρκο Υποσμηναγό Yilderim σε βίαιο ελιγμό σε χαμηλό ύψος και απώλεια στήριξης με αποτέλεσμα το F-16C Block40 (#91-0021) της 192Μ να συντριβεί 15 νμ ΝΑ της Ρόδου. Πρόφτασε όμως να εγκαταλείψει και διασώθηκε από ελικόπτερο AB 205 της Eλληνικής Πολεμικής Aεροπορίας και μεταφέρθηκε στη Pόδο. O Tούρκος πιλότος μεταφέρθηκε στην Tουρκία και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές.
  • Στις 28 Δεκεμβρίου 1995 σύμφωνα με τότε δημοσίευμα των ΝΕΩΝ "έξι λεπτά μέσα στα οποία τα ελληνικά F16 'κέρδισαν' δύο φορές τα τουρκικά Φάντομ, διήρκεσαν οι σκληρές αερομαχίες, που προηγήθηκαν της πτώσης ενός από τα αεροσκάφη της γειτονικής χώρας, χθες 9 μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη που λίγο νωρίτερα είχαν παραβιάσει προκλητικά τον εθνικό εναέριο χώρο πετώντας, με πλήρη οπλισμό και πάνω απ' τη νήσο Χίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά F16, που μπλόκαραν τους 'εισβολείς' στην περιοχή μεταξύ Χίου-Λέσβου". Ο πιλότος του τουρκικού F-4E (#67-0301) της 112Μ δεν βρέθηκε και ο συγκυβερνήτης Ogur Kilar μεταφέρθηκε με ελληνικό ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Σμύρνης 90 λεπτά μετά την πτώση. Ο Υποσμηναγός Γ.Θ. του ελληνικού F-16C Block 30 παρασημοφορήθηκε λίγες μέρες μετά...
  • Στις 8 Oκτωβρίου 1996, δύο ελληνικά Mirage 2000ΕG της 331ΜΠΚ/114ΠΜ απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τουρκικό σχηματισμό τεσσάρων F-4 και δύο F-16 που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Xίου. Ένα τουρκικό διθέσιο F-16D (#91-0023) κατέπεσε, με αποτέλεσμα να φονευθεί ο ένας πιλότος. Πληροφορίες ήθελαν τον νεκρό πιλότο Nail Erdogan να είναι Ισραηλινός ενώ ο δεύτερος χειριστής Osman Cıceklı εγκατέλειψε επιτυχώς και διεσώθη από ελικόπτερο AB-205 της 358 ΜΕΔ.Eπτά χρόνια αργότερα, δημοσίευμα στο Τύπο αναφέρει ότι το ελληνικό Μirage 2000EG με χειριστή τον Θ. Γ. εξαπέλυσε πύραυλο καταρρίπτοντας το τουρκικό, γεγονός το οποίο φέρεται να επιβεβαίωσε έμμεσα ο Έλληνας ΥΕΘΑ Γ. Παπαντωνίου. (Mετά την επιστροφή του Θ.Γ. στη αεροπορική βάση της Τανάγρας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ο πύραυλος R.550 Magic Μk2 στον φορέα του δεξιού φτερού...)
  • Στις 23 Μαϊου 2006 το τουρκικό F-16C Block50 (#93-0684) με χειριστή τον Υποσμηναγό Halil Ibrahim Ozdemir εκτελώντας βίαιους ελιγμούς συγκρούστηκε με ελληνικό F-16C Block52+ (#514) νοτίως της Καρπάθου, οδηγώντας στο θάνατο τον Σμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Ηλιάκη.
Τα περιστατικά που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά.
Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Χρήση πεδίων βολών της Βουλγαρίας από τις ΕΕΔ


Σύμφωνα με τα "Nέα", οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία προκειμένου πεδία βολών της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιούνται από Έλληνες πιλότους μαχητικών αεροσκαφών (και πιθανόν επιθετικών ελικοπτέρων) για την εκπαίδευση στις ρίψεις βομβών και βλημάτων. Όπως ανέφερε ο Βούλγαρος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ζλατάν Στόικοφ, σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά τα τεχνικά θέματα. Η έρευνα απ΄ την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας για κατάλληλους χώρους στη Βουλγαρία (και την Αλβανία) είχε αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια. Οι συζητήσεις με τη Βουλγαρία βρήκαν γόνιμο έδαφος μετά και την αναγνώριση απ΄ τη Σόφια της ουσιαστικής, όπως ειπώθηκε, βοήθειας του ελληνικού ΓΕΕΘΑ στην προσαρμογή των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και τη σχετική ανασυγκρότηση που έκαναν στη δομή τους. Η ανάγκη για αναζήτηση λύσεων στο εξωτερικό (που περιλαμβάνει και την Αεροπορία Στρατού) προέκυψε μετά το κλείσιμο σειράς πεδίων βολών ή τις πιέσεις για κλείσιμο ή για περιορισμό της χρήσης άλλων.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Προκλητική πτήση τουρκικού Phantom πάνω από το Αγαθονήσι και σκληρές εμπλοκές τουρκικών και ελληνικών F-16 ανοιχτά της Ικαρίας


Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μόλις ένα 24ωρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Ιλγκέρ Μπασπούγ. Ένα τουρκικό μαχητικό F-4Ε πέταξε χαμηλά πάνω από το Αγαθονήσι μετέχοντας σε σχηματισμό 8 αεροσκαφών (4 F-16 και 4 F-4Ε), τα οποία στις 10:45 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και παρέμειναν για 45 λεπτά. Στα ανοικτά της Ικαρίας έγιναν σκληρές εμπλοκές με ελληνικά F-16, τα οποία έσπευσαν προς αναχαίτηση των τουρκικών.


Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

ΝΜΑ: έμφαση στις αποστολές αέρος-εδάφους


Στις 25 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) για να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια του ΝΜΑ ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων αεροσκαφών. Η ΠΑ προσανατολίζεται σε πρώτη φάση στη προμήθεια 40 αεροσκαφών νέας γενιάς, με βασική απαίτηση διθέσιας έκδοσης -επιπλέον της βασικής μονοθέσιας- και ολοκλήρωσης παραδόσεων μέχρι το 2015, αποκλείοντας ουσιαστικά το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης (JSF) F-35 Lightning II.
Το ΝΜΑ θα πρέπει να καλύπτει ευρύ φάσμα αποστολών με έμφαση τις αποστολές αέρος-εδάφους (αναπληρώνοντας το κενό από την απόσυρση των Α-7Ε στις αρχές τις επόμενης δεκαετίας). Βασική απαίτηση είναι η ύπαρξη κάσκας στοχοποίησης ανάλογης της JHMCS καθώς και η δυνατότητα χρήσης των
οπλικών συστημάτων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία στη ΠΑ.
Από επιχειρησιακής πλευράς η σημαντικότερη κατηγορία επιθυμητών κριτηρίων είναι η ύπαρξη ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης τεχνολογίας AESA, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου και η μεγάλη μεταφορική ικανότητα οπλικών συστημάτων, στοιχείων απαιραίτητων για τη δημιουργία ενός δικτυοκεντρικού μηχανισμού αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως. Συνολικά, εκτός από το κόστος αγοράς και συντήρησης, στην τελική βαθμολογία θα συνυπολογιστούν η αξιολόγηση 317 τεχνικών και επιχειρησιακών κριτηρίων, η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η συμπαραγωγή στην Ελλάδα, η προσφορά αντισταθμιστικών και ο τρόπος χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι υποψήφια αεροσκάφη είναι:
- το
Eurofighter Tranche 3 (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία)
- το
Rafale F3/F4 (Γαλλία)
- το JAS-39E/F Gripen NG (Σουηδία)
- το Sukhoi Su-35 (Ρωσία)
- το F-16 Βlock 52+ Advanced ακόμα και η
έκδοση Βlock 60 και
- το
F/A-18E/F Super Hornet (ΗΠΑ)
Οι εταιρείες έχουν παρουσιάσει τα τεχνικά-επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και έχουν δώσει αρχικές αλλά ανεπίσημες τιμές αγοράς.
Διαβάστε ολόκληρο το πίνακα κριτηρίων του ΝΜΑ


Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Μ-346 το Νέο Αεροσκάφος Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης;



Sources: "Έθνος", 02/08/2008
www.strategy-geopolitics.blogspot.com