Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ 2009


Ξεκίνησε σήμερα το ετήσιο Σεμινάριο Αεροπυρόσβεσης 2009 στην 112 ΠΜ, στην Ελευσίνα, μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη την Ελλάδα και των χειριστών των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Την έναρξη κήρυξε ο ίδιος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Ι. Κοντοκώστας δίνοντας την ανάλογη βαρύτητα που και η Πολιτεία δίνει στην Δασοπυρόσβεση.
Το Σεμινάριο θα περιστραφεί γύρω από θέματα τακτικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών καθώς και συντονισμού των δύο κύριων εμπλεκομένων στην αντιμετώπισή των.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Απ' το Τέξας στον Άραξο!


Το θέμα απόκτησης τεσσάρων διθέσιων αεροσκαφών F-16 παλαιότερου τύπου έθεσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΑ κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αντιπτέραρχος Ι. Γιάγκος μετέβη στο Τέξας για την επίσημη παραλαβή του πρώτου F-16 από τα 30 που παραγγέλθηκαν επί υπουργείας Σπ. Σπηλιωτόπουλου. Ενημερώθηκε για την πορεία εκπαίδευσης των 15 ιπτάμενων αξιωματικών, επισκεπτόμενος την 162 πτέρυγα μαχητικών σε αεροπορική βάση της Αριζόνας, ενώ στις συναντήσεις που είχε τέθηκαν μια σειρά από θέματα:
  • Να συμμετέχουν ελληνικά μαχητικά σε ασκήσεις με τους Αμερικανούς. Ζητήθηκε η Πολεμική Αεροπορία να έχει μόνιμη παρουσία στη «Red Flag», άσκηση στην οποία μετείχαν πρόσφατα για πρώτη φορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιτελείς θεωρούν αναγκαία και πολύ χρήσιμη την εκπαίδευση των ελλήνων χειριστών, ειδικά στην αμερικανική άσκηση, που είναι μία από τις πλέον ρεαλιστικές που γίνονται.
  • Προτάθηκε να γίνεται ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των δύο αεροποριών και να εξεταστεί η δυνατότητα να εκπαιδεύονται αμερικανοί χειριστές στην Ελλάδα.
  • Εξετάστηκε η δυνατότητα απόκτησης από την Ελλάδα τεσσάρων διθέσιων F-16 (blk 30), εφόσον είναι διαθέσιμα και αποδεσμεύσιμα από την αμερικανική αεροπορία. Ο τύπος αυτός πλέον δεν παράγεται από την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά για την Π.Α. θεωρείται χρήσιμος στην εκπαίδευση.
  • Σε ό,τι αφορά τη νέα παρτίδα F-16 (blk 52 adv.), τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη αναμένεται να φτάσουν στην αεροπορική βάση του Αραξου στα τέλη Μαΐου και σταδιακά θα ολοκληρωθεί η παραλαβή εντός του επόμενου έτους. Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο: Οταν παραγγέλθηκαν επί Σπ. Σπηλιωτόπουλου δεν είχε ολοκληρωθεί η παραλαβή από την προηγούμενη παραγγελία επί Γ. Παπαντωνίου. Και η ίδια ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται, καθώς στο παρασκήνιο προετοιμάζεται νέα παραγγελία 10 έως 30 F-16 για «αναπλήρωση απωλειών» μέχρι το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα; Ο κατακερματισμός των αγορών μαχητικών αεροσκαφών, μάλιστα του ίδιου τύπου, εκτοξεύει συνεχώς το κόστος.
Στο πλαίσιο της τελευταίας αγοράς -μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων- παραδόθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία διάφορα έργα στην πτέρυγα μάχης στην οποία θα ενταχθούν τα νέα αεροσκάφη. Μεταξύ άλλων κατασκευάστηκαν δύο διοικητήρια πολεμικών μοιρών, δυο υπόστεγα συντήρησης και ένα συνεργείο κινητήρων, που καλύπτουν περί τα 10.000 τ.μ. Συνολικά η Ελλάδα έχει αγοράσει 170 F-16, που αντιστοιχούν στο 4% του στόλου των 4.400 σε 24 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παραγγελία των ελληνικών F-16 συντηρεί τη συνεχή κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι γείτονες και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει επίσης 30 F-16 ίδιων δυνατοτήτων.

Του Πασχάλη Κορωναίου

Source: http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D4%25DD%25EE%25E1%25F2&a=&id=39256508

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

21 ΤΟΥΡΚΙΚΑ Α/Φ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1821.-


Την παραμονή της Εθνικής μας επετείου, επέλεξαν οι Τούρκοι για να μας υπενθυμίσουν πως ποτέ δεν ξέχασαν την Επανάσταση και τον Απελευθερωτικό μας Αγώνα το 1821!

Συμβολικά (?) 21 Τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε πλήθος παραβάσεις και παραβιάσεις, ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές με τα Ελληνικά Μαχητικά, τα οποία έσπευσαν τάχιστα στην περιοχή και εξεδίωξαν τους προκλητικούς Τούρκους εισβολείς.

Προηγήθησαν και άλλες παραβιάσεις νωρίτερα προχθές το μεσημέρι. Οι Τούρκοι εξεδιώχθησαν από τα Μαχητικά μας. Παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν και τις προηγούμενες μέρες, μέσα στα πλαίσια της ασκήσεως «ΗΓΕΜΩΝ».

Η προσπάθεια της Τουρκίας, να παρασύρει στο παιχνίδι της τις ξένες συμμετέχουσες χώρες, κατά την διάρκεια της ασκήσεως «ΗΓΕΜΩΝ» έπεσε στο κενό, καθώς ουδεμία ανακολουθία συνέβη από πλευρά τους. Οι ξένες δυνάμεις σεβάστηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρέμειναν αμέτοχες στο Τουρκικό παιχνίδι.

Αντίθετα, οι ξένες χώρες, διεπίστωσαν την προκλητική στάση της Τουρκίας και έλαβαν γνώση στην κυριολεξία της απαράδεκτης Τουρκικής συμπεριφοράς.

Πέραν των ως άνω, οι συμμετέχοντες στην άσκηση «ΗΓΕΜΩΝ» είχαν την μοναδική ευκαιρία, να διαπιστώσουν και να αξιολογήσουν την αξία των δύο Πολεμικών Αεροποριών, καθώς Ελληνικά και Τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στο Ελληνικό Ουρανό του Αιγαίου!

Αν και κατά πολύ λιγότερα τα Ελληνικά Μαχητικά Αεροσκάφη, κατατρόπωσαν τους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές, μπροστά στα μάτια των ξένων δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση!

Με το ίδιο πνεύμα και το ίδιο σθένος των αξίων προγόνων μας, τους οποίους και τιμούμε σήμερα, απάντησαν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας στην Τουρκική έπαρση!

Οι Πιλότοι μας σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις εξευτέλισαν τους Τούρκους!

(Λεπτομέρειες για τις προκλητικές Τουρκικές ενέργειες, μπορείτε να βρείτε στην γνωστή και έγκυρη ιστοσελίδα του DefenceNet.- http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1)

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Στις ΗΠΑ ο Α/ΓΕΑ

Ο αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γιάγκος Ιωάννης θα επισκεφθεί, από 14 έως 23 Μαρτίου 2009, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υφυπουργό των Διεθνών Σχέσεων της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίαςκαθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του, με τους οποίους θα συζητήσει διμερή θέματα συνεργασίας και εκπαίδευσης.

Επίσης θα επισκεφθεί την 162 Αεροπορική Βάση στην Αριζόνα, όπου εκπαιδεύονται Έλληνες ιπτάμενοι αξιωματικοί στα αεροσκάφη F-16, ενώ θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης παραλαβής του πρώτου ελληνικού F-16 BLK 52 ADV στις 19 Μαρτίου.

Περισσότερα στοιχεία για την προσφορά της Boeing



Η Boeing ανακοίνωσε χθες 11 Μαρτίου πως το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) ολοκλήρωσε 10 δοκιμαστικές πτήσεις μείωσης τεχνολογικού κινδύνου, για την ενσωμάτωση συστήματος Υπέρυθρης Έρευνας και Ιχνηλάτησης (IRST) στο μαχητικό αεροσκάφος F/A-18E/F Super Hornet. Ο παθητικός αισθητήρας μακράς εμβέλειας μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονη ιχνηλάτηση πολλαπλών στόχων και να εξασφαλίσει αποτελεσματική στοχοποίηση αέρος-αέρος, ακόμη και απέναντι σε προηγμένες απειλές με υψηλής τεχνολογίας ικανότητα παρεμβολής ραντάρ.

Η Boeing, το τμήμα Βλημάτων και Ελέγχου Βολής (MFC) της Lockheed Martin και η General Electric ανέπτυξαν πρωτότυπο αισθητήρα IRST, ο οποίος τοποθετήθηκε στο πρόσθιο τμήμα τροποποιημένης εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου των 480 USgal. Η ανακοίνωση προσθέτει πως η Boeing επέδειξε την ενσωμάτωση του συστήματος στους αλγόριθμους ολοκλήρωσης πολλαπλών πηγών του μαχητικού, επιτρέποντας σύντηξη (fusion) των δεδομένων ιχνηλάτησης του IRST με εκείνα των υπόλοιπων αισθητήρων. Το IRST είναι τμήμα του Σχεδίου Πτήσης F/A-18E/F Super Hornet, το οποίο προβλέπει σειρά βελτιώσεων ικανοτήτων απέναντι σε αναδυόμενες απειλές στις επόμενες δεκαετίες.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την επομένη της συνέντευξης Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου η Boeing ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση διεκδίκησης του προγράμματος Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με το Super Hornet. Ο κ. Μαρκ Κρόνενμπεργκ, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Boeing Ολοκληρωμένα Συστήματα Άμυνας (IDS) τόνισε πως το μαχητικό αντιπροσωπεύει χαμηλό κίνδυνο, μιας και οι παραγγελίες του USN φθάνουν τα 506 αεροσκάφη περιλαμβανόμενης της έκδοσης ηλεκτρονικής επίθεσης EA-18G, ενώ ακόμη 24 F/A-18F κατασκευάζονται για την Αυστραλία, εξασφαλίζοντας πως το Super Hornet θα βρίσκεται σε παραγωγή και την επόμενη δεκαετία. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο προβλέψιμο Κόστος Κύκλου Ζωής (LCC) καθώς το μαχητικό δεν απαιτεί προγραμματισμένη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου στις 6.000 ώρες πτήσης της δομικής ζωής του, η οποία επεκτείνεται κατά πολύ όταν δεν χρησιμοποιείται από αεροπλανοφόρα. Τέλος ο κ. Κρόνενμπεργκ αναφέρθηκε στην προσφορά 100% Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία στον εμπορικό τομέα και ανάδειξη των συνεργαζόμενων εγχώριων εταιρειών σε μόνιμους προμηθευτές.

Περιγράφοντας αναλυτικότερα το Super Hornet, ο επικεφαλής της υποψηφιότητας για την Ελλάδα κ. Μαρκ Γκάμον τόνισε πως προσφέρεται η έκδοση Block II με ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) APG-79, το οποίο συμπληρώνει ήδη 60.000 ώρες πτήσης στο USN. Υπογράμμισε επίσης πως το F/A-18E/F είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα, οπότε είναι ιδανικό για το διαβρωτικό ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον, με αισθητήρες βελτιστοποιημένους για ανάλογες συνθήκες λειτουργίας και με περιορισμένες απαιτήσεις τεχνικής υποστήριξης από προωθημένες βάσεις.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ισορροπημένη προσέγγιση της επιβιωσημότητας, η οποία δυσχεραίνει τον εντοπισμό, την προσβολή και την κατάρριψη του αεροσκάφους. Αναλυτικότερα η δυσκολία εντοπισμού στηρίζεται στην ενσωμάτωση χαρακτηριστικών χαμηλής Διατομής Ραντάρ (RCS) από το στάδιο της σχεδίασης, στην ολοκλήρωση αισθητήρων προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας και στην ικανότητα του ραντάρ AESA να κατευθύνει με ακρίβεια βλήματα μεγάλης ακτίνας εμπλοκής. Η δυσκολία προσβολής του F/A-18E/F στηρίζεται στην υψηλού επιπέδου Επίγνωση Κατάστασης (Situational Awareness), στο εσωτερικό σύστημα παρεμβολών περιλαμβανόμενης ρυμουλκούμενης μονάδας παραπλάνησης (towed decoy) και στα εξελιγμένα συστήματα αεροφύλλων/ θερμοβολίδων. Ο κ. Γκάμον επέμεινε μάλιστα πως η στενή ολοκλήρωση του ραντάρ ΑESA και του εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) αποτελεί τεράστια τεχνολογική πρόκληση, στην οποία το USN ανταποκρίθηκε με πολυετείς επενδύσεις, έρευνες και δοκιμές.

Τέλος, η δυσκολία κατάρριψης στηρίζεται στους δύο κινητήρες, στην ανθεκτική κατασκευή, στην προστασία κρίσιμων συστημάτων επιβίωσης του αεροσκάφους, στα εφεδρικά συστήματα και στην καταστολή πυρκαγιών. Το στέλεχος της Boeing ανέφερε πως οι πιστοποιημένες διαμορφώσεις φορτίου υπερβαίνουν τις 300, περιλαμβάνοντας το σύνολο του οπλοστασίου του ΠΑ. Μετά από ερώτηση του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια», διευκρίνισε πως για το βλήμα αερομαχίας IRIS-T θα απαιτηθεί διαδικασία ολοκλήρωσης και πιστοποίησης.

Σχετικά με τις παραδόσεις, οι ομιλητές εξήγησαν πως το 98% των 378 αεροσκαφών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 παραδόθηκε πρόωρα, ενώ το υπόλοιπο 2% εντός της προθεσμίας. Μάλιστα για το 57% των μαχητικών, η παράδοση προηγήθηκε της προθεσμίας κατά περισσότερους των τριών μηνών. Τέλος σχετικά με την τιμή μονάδας, διευκρίνισαν πως είναι συνάρτηση της ακριβούς διαμόρφωσης και ανέφεραν ενδεικτικά εκείνη της Πολυετούς Προμήθειας ΙΙ (ΜΥΡ ΙΙ) 213 αεροσκαφών για το USN, έναντι $53,8 εκατ. το καθένα.

Source: http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e2009/e090312a.html

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Κρίσεις στην Πολεμική Αεροπορία


"Διατηρητέους" τους:

(1) Υποπτέραρχο (Ι) Κλόκοζα Βασίλειο

(2) Υποπτέραρχο (Ι) Καλαμάτα Κωνσταντίνο

(3) Υποπτέραρχο (Ι) Πατσαντάρα Ιωάννη

(4) Υποπτέραρχο (Ι) Βλαχάβα Κωνσταντίνο

(5) Υποπτέραρχο (Ι) Ιατρίδη Κωνσταντίνο

(6) Υποπτέραρχο (Ι) Ατματζάκη Αντώνιο

(7) Υποπτέραρχο (Ι) Δούμου Γεώργιο

(8) Υποπτέραρχο (ΜΗ) Κουνέλη Κωνσταντίνο

(9) Υποπτέραρχο (ΥΙ) Παπασάββα Παντελή

(10) Υποπτέραρχο (ΥΙ) Καβασακάλη Σταύρο

και "Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" τους:

(1) Αντιπτέραρχο (Ι) Καραμήτσο Αθανάσιο

(2) Αντιπτέραρχο (ΜΗ) Γκίκα Ζαχαρία

(3) Υποπτέραρχο (Ι) Βούρη Κοσμά

(4) Υποπτέραρχο (Ι) Σινάνογλου Δανιήλ

(5) Υποπτέραρχο (Ι) Γιάνναρο Δημήτριο

(6) Υποπτέραρχο (ΜΑ) Ιωαννίδη Κωνσταντίνο

(7) Υποπτέραρχο (ΕΑ) Μάντζιο Βασίλειο

Source: http://www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=1713&news_id=849