Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Προς ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση του Αιγαίου;


Σαφώς αρνητική και επικίνδυνη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά αναστρέψιμη είναι η σχεδιαζόμενη ανάθεση της διοίκησης του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού υποστρατηγείου της Λάρισας σε Τούρκο πτέραρχο την διετία 2011-2013. Χρονικά και θεσμικά περιθώρια για την ακύρωση της τοποθέτησης Τούρκου αξιωματικού υπάρχουν, οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα.


Source: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Παράδοση των πρώτων Advanced F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας


Τα πρώτα 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced αναμένεται να παραλάβει εντός της εβδομάδας η Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας σημαντικά την αποτρεπτική δύναμη των ΕΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Peace Xenia IV περιλαμβάνει 20 F-16C και 10 διθέσια F-16D, με κινητήρα F-100-PW-229 της Pratt & Whitney και σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II, για το οποίο εκκρεμούν οι δοκιμές αποδοχής από ελληνικής πλευράς.
Tα F-16C/D Block 52+ Advanced, διατηρούν τα χαρακτηριστικά των Block 52+ του προγράμματος Peace Xenia III, όπως το ραντάρ APG-68V(9) με αυξημένη εμβέλεια κατά 33% και ικανότητα συνθετικής απεικόνισης χαρτογράφησης εδάφους (SAR), ωστόσο διαθέτουν επιπρόσθετα ενσωματωμένο σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, κάσκα JHMCS και ικανότητα χρήσης προηγμένων βλημάτων και βομβών, όπως βλήματα IRIS-T, πυρομαχικά της οικογένειας JDAM και AGM-154C JSOW. Η ολοκλήρωση των παραδόσεων αναμένεται εντός του έτους και τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Αράξου (116 Πτέρυγα Μάχης).

Source: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/