Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ένας ακόμα ήρωας έφυγε......



























Διήμερο παναεροπορικό πένθος, όπου θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, κηρύχθηκε χθες με αφορμή το θάνατο του 55χρονου Σμηνάρχου Στέργιου Κωτούλα, ο οποίος έπεσε χθες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος συμμετέχοντας με αεροσκάφος PZL M-18B στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Κατελειό Αργοστολίου.
Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Παπάγου με τις μέγιστες τιμές από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας ακόμα ήρωας της Πολεμικής Αεροπορίας μας "έφυγε" άδικα στην προσπάθειά του να προστατέψει περιουσίες και ανθρώπους. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

"Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωήν των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλας"

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Επιχειρησιακή στους Scalp-EG η 331 Μοίρα Παντός Καιρού


Ανατροπή των στρατηγικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επιφέρει η ουσιαστική επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στη χρήση του υποστρατηγικού βλήματος πλεύσης (cruise), τύπου SCALP-NG, με εμβέλεια 250km (αν και το έγκυρο Jane's του αποδίδει υπερδιπλάσια ακτίνα).
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Απογευματινή", την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το προσωπικό της 331 Μοίρας Παντός Καιρού «Θησέας», που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000-5 Mk2 από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, κατέστησαν τη Μοίρα τους πλήρως επιχειρησιακή στο βλήμα SCALP-NG της γαλλικής MBDA. Πλέον, τόσο οι ιπτάμενοι όσο και οι τεχνικοί της Μοίρας πέρασαν με απόλυτη επιτυχία το συμβατικό επίπεδο εκπαιδεύσεως SEG-52 και τώρα είναι ετοιμοπόλεμοι (combat ready).
Το τι πραγματικά σημαίνει στην ισορροπία του Αιγαίου η απόκτηση από την Ελλάδα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το λυσσώδη αγώνα των Τούρκων, από το 2000, οπότε η χώρα μας ανακοίνωσε την απόκτησή του, να μην το αποκτήσουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το SCALP-NG, που φέρεται και βάλλεται μόνο από τα αεροσκάφη Μirage 2000-5 Mk2, που διαθέτει η ΠΑ καθώς και τα Αερομεταφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου τύπου EMB-145Η Erieye της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, η ΠΑ αποκτά ένα τρομερό δίδυμο πολλαπλασιαστών ισχύων για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Προμήθεια ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε με την ένδειξη του "κατεπείγοντος" στην έγκριση κονδυλίων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "'Εθνος", καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η ένταση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα πτητικά μέσα της ΠΑ υφίστανται μεγάλη καταπόνηση από τις συνεχείς αναχαιτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητας αεροσκαφών.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Η νέα Ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων


Mε έκτακτη σύγκλισή του, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε τον Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο ως νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για τον πλέον ικανό ηγέτη που πέρασε εδώ και πολλά χρόνια από την θέση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επίσης για την θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού επέλεξε τον Αντιστράτηγο (ΠΖ) Φράγκο Φραγκούλη, μέχρι σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ), άριστο γνώστη των τουρκικών θεμάτων, με άρτια επιτελική ικανότητα και ιδιαίτερα δημοφιλούς στις τάξεις του Στρατεύματος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά το ΚΥΣΕΑ ευχαρίστησε τον απερχόμενο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Γράψα απονέμοντάς του το τίτλο του επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο μέχρι σήμερα Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης. Για την θέση του Α/ΓΕΑ επιλέχθηκε ο, χαμηλών τόνων, αλλά ικανός αξιωματικός, μέχρι σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας. Νέος επικεφαλής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του CAOC-7 αναλαμβάνει ο Αντιπτέραρχος Ι. Πατσαντάρας, προερχόμενος από την ΔΑΥ.

Βιογραφικό Α/ΓΕΕΘΑ
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1951. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε. Από το 1974 μέχρι το 1991 συμπλήρωσε πάνω από 3000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4 Ε και F-16C/D, έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο.
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος υπηρέτησε σε διάφορες Επιτελικές θέσεις, μεταξύ των οποίων ως Επιτελής στο SHAPE, Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC7 και από τον Ιανουαρίο 2007 ως Α/ΓΕΑ, έχοντας να επιδείξει πολύπλευρο και σημαντικό έργο.

Βιογραφικό Α/ΓΕΣ
O Αντιστράτηγος (ΠΖ) Φραγκούλης Φράγκος γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1ος το 1970, από την οποία αποφοίτησε 1ος το 1974. Υπηρέτησε επίσης, ως Στρατιωτικός Ακόλουθος από 29 Νοε 1991 έως 16 Σεπ 1994 και ως Ακόλουθος Αμυνας από 15 Ιουλ 1998 έως 30 Ιουν 2001 στην Ελληνική Πρεσβεία στην Aγκυρα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του NATO DEFENCE COLLEGE (NADEFCOL). Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Πολιτικής Σχεδίων και Εκμετάλλευσης στο ΓΕΕΘΑ. Το 2004 προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε τα ηνία της νεοσύστατης Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΔΔΣΠ). Το 2006 ανέλαβε τη Διοίκηση της XVI M/Κ ΜΠ. Το 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και ανέλαβε τη Διοίκηση του νευραλγικού Β' Σώματος Στρατού (στο οποίο υπάγεται ως γνωστόν η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία). Το 2008 ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς ενώ το 2009 ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ).

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Η Πολεμική Αεροπορία πιο ισχυρή από ποτέ


Tου Γιώργου Ν. Χριστογιαννάκη*

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 35 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τις τραγικές συνέπειες που είχε για τον ελληνισμό. Ήταν τότε που άρχιζε μαζί με τον γολγοθά της Κύπρου και ο άτυπος και ύπουλος «πόλεμος» των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο. Η διστακτική και υποχωρητική ελληνική πολιτική φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια να βασίσθηκε σε έναν και αποκλειστικό παράγοντα αποτροπής και σταθερότητας. Την Πολεμική Αεροπορία. Το μόνο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής που όλο αυτό το διάστημα δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του.

Για ένα ακόμα καλοκαίρι λοιπόν η ΠΑ καλείται να κάνει το καθήκον της, εν όψει νέων τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων που περιλαμβάνουν πλέον και την έξοδο ενός ερευνητικού σκάφους ερευνών για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι επιτυχίες της ΠΑ υπήρξαν σημαντικές από το περασμένο τεύχος-αφιέρωμα του Αύγουστου 2008 της ΕΑ&Α. Στο συγκεκριμένο διάστημα η ΠΑ παρέλαβε οριστικά τα νέα αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ και μπήκε σε ένα ιδιαίτερα προνομιακό κλαμπ παγκοσμίως στον τομέα των δυνατοτήτων εναέριας προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου. Δημιούργησε επίσης νέες υποδομές και άρχισε να παραλαμβάνει τα νέα μαχητικά F-16C/D Block 52 Advanced στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Αναβάθμισε τις δυνατότητες της με την παραγγελία και παραλαβή σημαντικών νέων «έξυπνων» όπλων (βλέπε παρόν τεύχος), ενώ πήρε μέρος για πρώτη φορά με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην διεθνή άσκηση Red Flag επί αμερικανικού εδάφους! Ιδιαίτερα για το τελευταίο επίτευγμα απλώς επιβεβαιώθηκαν και πιστοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που εμείς γνωρίζαμε χρόνια και επαναλαμβάναμε σε κάθε ευκαιρία. Ότι δηλαδή οι Έλληνες χειριστές, μηχανικοί και τεχνικοί της ΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των καλυτέρων παγκοσμίως καθιστώντας την ΠΑ μία από τις πέντε καλύτερες σε όλο τον κόσμο.

Των παραπάνω δοθέντων λοιπόν, είναι κρίμα που η έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και διορατικότητας υπονομεύει σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, με γνωστές τις προθέσεις της Τουρκίας, το πιο πολύτιμο εργαλείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Είναι λοιπόν τουλάχιστον απαράδεκτο η ΠΑ στην παρούσα φάση να υποφέρει από έλλειψη κρίσιμων ανταλλακτικών, πράγμα που επηρεάζει την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση του προσωπικού και τις συνολικές αποτρεπτικές της δυνατότητες. Ας βρουν επιτέλους οι πολιτικοί υπεύθυνοι τον τρόπο άμεσης προμήθειας των ανταλλακτικών και καυσίμων που απαιτούνται ώστε η ΠΑ να μην επηρεαστεί και άλλο από την απαράδεκτη κατάσταση της δικής τους αβελτηρίας. Οι εκπτώσεις στον κρίσιμο αυτόν τομέα θα πληρωθούν αργά ή γρήγορα με νέες εθνικές συμφορές. Και για να μην επαναληφθεί από την ανάποδη το δίλλημα του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Γιατί τότε όπως έχει αποδείξει η Ιστορία δεν θα υπάρχουν δισταγμοί από την άλλη πλευρά. Τελικά όπως αποδείχθηκε οι ανησυχίες του Μπουλέντ Ετσεβίτ ήταν αβάσιμες. Ο Καραμανλής δεν θα επιτίθετο ακόμα και αν ήξερε (πράγμα άλλωστε ιδιαίτερα πιθανό) για την τραγική κατάσταση της THK εκείνο το καλοκαίρι του 1977. Η διαφορά μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων είναι ότι η πρώτη αγνοεί τη στρατηγική σημασία της επίθεσης (έστω και ως διπλωματικής μπλόφας), ενώ η δεύτερη κερδίζει πάντα από την προεξόφληση της ελληνικής υποχωρητικότητας ακόμα και αν ο συσχετισμός δυνάμεων δεν επιβάλλει καμία υποχώρηση από μέρους της.
* Ο Γιώργος Ν. Χριστογιαννάκης είναι εκδότης της "Ελληνικής Άμυνας & Ασφάλειας". Το παραπάνω κείμενο αποτελεί το editorial του τεύχους Αυγούστου αφιερωμένο στην εναέρια ισχύ.