Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Oλοκλήρωση παραδόσεων των 30 F-16 Block52+ Advanced


Mε την άφιξη των τεσσάρων τελευταίων αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση Αράξου, έδρα της 116 Πτέρυγας Μάχης, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και εντός χρονοδιαγράμματος οι παραδόσεις των 30 αεροσκαφών του τύπου. Έτσι η 335 Μοίρα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (20 μονοθέσια F-16C και 10 διθέσια F-16D), με χειριστές και τεχνικούς να προετοιμάζονται σε εντατικούς ρυθμούς για την επιχειρησιακή της αξιολόγηση από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, η οποία αναμένεται το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Aεροπορική άσκηση ΒRAVE HEART NORTH 2010


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας - Βουλγαρίας 2010 αναμένεται η διεξαγωγή επί βουλγαρικού εδάφους της αεροπορικής άσκησης με την ονομασία "Brave Heart North 2010". Η άσκηση αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχημένης συνεκπαίδευσης "Brave Heart South 2008" που είχε διεξαχθεί το Νοέμβριο 2008 στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Ν. Αγχίαλο με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών MiG-29 της 2ης Μοίρας που εδρεύει στην αεροπορική βάσης Graf Ignatievo. Από ελληνικής πλευράς είχαν συμμετάσχει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Μοίρες 330, 341 και 347 ενώ επισημαίνεται ότι τα βουλγαρικά μαχητικά επιχείρησαν τότε για πρώτη φορά εκτός συνόρων μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Οι Συντελεστές Ισχύος ενός Κράτους


Βασικός συντελεστής ισχύος ενός κράτους είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η δυνατότητα κινητοποίησής τους.

Η περίπτωση του κράτους του Ισραήλ είναι χαρακτηριστική για την αποτίμηση της έννοιας της ισχύος στις Διεθνείς Σχέσεις: Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό σε πληθυσμό και έκταση κράτος να επιδεικνύει τόσo δυσανάλογη μεγάλη ισχύ; Αντίστροφα, πως χώρες όπως ο Καναδάς, η Νιγηρία και η Ιαπωνία δεν είναι τόσο ισχυρές όσο θα μπορούσε να υποδηλώσει η έκτασή τους;

Απτά στοιχεία της Ισχύος

1. Πληθυσμός
. Ο πληθυσμός θεωρείται απτό στοιχείο ισχύος καθώς είναι εύκολα μετρήσιμο αν και απροσδιόριστο μέγεθος, π.χ. ένα υγιές, μορφωμένο, συνενώμενο και καλά πληροφορημένο σύνολο ανθρώπων είναι πιο ισχυρό από ένα φανατισμένο, που υποσιτίζεται και πλήττεται από αρρώστιες πληθυσμό με υψηλό επίπεδο αναλφαβητισμού;
2. Έδαφος
. Το έδαφος εμπεριέχει και αυτό το στοιχείο της απροσδιοριστίας καθώς χαρακτηριστικά όπως η διαμόρφωση του εδάφους, η στρατηγική τοποθεσία και ο αριθμός των γειτονικών κρατών παίζουν σημαντικό ρόλο π.χ. ένα νησιωτικό κράτος στη μέση του ωκεανού είναι περισσότερο ευάλωτο από ένα ορεινό κράτους που συνορεύει με πέντε χώρες;
3. Στρατιωτική δυνατότητα
. Οι αμυντικές δαπάνες ή το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτυπώνoυν απαραίτητα με ακρίβεια τη στρατιωτική ισχύ ενός κράτους. Η ευελιξία, η εκπαίδευση, η ετοιμότητα, η ηγεσία, το ηθικό, η στάση του στρατιωτικού προσωπικού απέναντι στη κυβέρνηση, η ποιότητα και η προέλευση του στρατιωτικού εξοπλισμού μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την απόδοση των Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Βιομηχανική ικανότητα, φυσικοί πόροι και τεχνολογία.
Αναμφίβολα η κατοχή ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, σίδηρος, άνθρακας, ουράνιο), η ανεπτυγμένη τεχνολογία και η βιομηχανική παραγωγή επιδρούν στην οικονομική ευρωστία ενός κράτους.
5. Αγροτική ικανότητα
. Τα ασθενικά κράτη που δε μπορούν να θρέψουν τους πληθυσμούς τους και αρέσκονται στις εισαγωγές βασικών ειδών διατροφής είναι περισσότερο ευάλωτα από κράτη με αυτάρκεια, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Βόρειας Κορέας σήμερα και του Ιράκ παλαιότερα με το περίφημο πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" του ΟΗΕ.

Απροσδιόριστα στοιχεία της Ισχύος
1. Ηγεσία
. Η αποδοτικότητα, η ανικατότητα ή ο παραλογισμός ενός ηγέτη έχουν καθοριστική αρνητική ή θετική επίδραση στην ισχύ ενός κράτους όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά (Ghandi, Hitler, Kennedy, Milosevic).
2. Αποδοτικότητα της γραφειοκρατίας
. Ένα από τα πιο δύσκολα μετρήσιμα χαρακτηριστικά της ισχύος που σχετίζεται μεταξύ άλλων με τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και τη διαφθορά.
3. Είδος της διακυβέρνησης
. Η ποιότητα της διακυβέρνησης, η δυνατότητα κινητοποίησης του πληθυσμού για τη διεξαγωγή πολέμου, η λήψη αποφάσεων είναι παράγοντες που διαφοροποιούνται σε δημοκρατικά ή απολυταρχικά καθεστώτα.
4. Κοινωνική συνεκτικότητα
. Η εθνική, θρησκευτική, γλωσσική ομοιογένεια, η κοινωνική συνοχή, οι διαιρέσεις της κοινωνίας (πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές) είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλωση ή ακόμα και σε εμφύλιους πολέμους, εξουδετερώνοντας ακόμα και την εδαφική ενότητα ενός κράτους (χαρακτηρικό παράδειγμα η ΕΣΣΔ).
5. Υπόληψη
. Το κύρος, η φήμη ακόμα και η ιστορία έχουν επίδραση στην ισχύ ενός κράτους, π.χ. η φήμη της Σουηδίας ως φιλειρηνικού και αδέσμευτου κράτους.
6. Εξωτερική Υποστήριξη και Εξάρτηση.
Οι συμμαχίες, η εξωτερική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, η ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων, η συμμετοχή σε περιφερειακούς ή διεθνείς οργανισμούς είναι ζωτικά στοιχεία της ισχύος.
7. Τυχαία γεγονότα
. Ο αιφνίδιος θάνατος ενός ηγέτη, η επιδημία μιας αρρώστιας ή μια φυσική καταστροφή είναι μερικά απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις σχέσεις ισχύος μεταξύ των εθνών κρατών, π.χ. ο καταστροφικός σεισμός της Κωνσταντινούπολης το 1999 είχε ως αποτέλεσμα τη καταστροφή του κύριου ναυστάθμου του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και την απώλεια σημαντικού ποσοστού του αποθέματος τορπιλών και βλημάτων, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητα διεξαγωγής ναυτικών επιχειρήσεων για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο τύπος του Ray S. Cline, όπου η αντιλαμβανόμενη ισχύς ισούται με το άθροισμα της κρίσιμης μάζας (πληθυσμού και εδαφικότητας), των οικονομικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων επί του αθροίσματος του στρατηγικού σκοπού και της θέλησης της ηγεσίας να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο ακήρυχτος πόλεμος φθοράς έχει πλέον αποτελέσματα












Με έκπληξη διαβάσαμε σε προχθεσινό δημοσίευμα, ότι υπάρχει η σκέψη στο ΓΕΑ για λόγους οικονομίας να " καταργηθούν δύο εκ των τριών προωθημένων αεροδρομίων επιφυλακής". Καστέλλι και Σκύρος είναι τα «προτεινόμενα», με την Λήμνο να επιβιώνει, απλώς γιατί "είναι αναντικατάστατη λόγω θέσεως."!

Άν κάτι τέτοιο αληθεύει, τότε πρόκειται για το πρώτο ίσως χειροπιαστό αποτέλεσμα του πολέμου φθοράς που ξεκίνησε η Τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο από το 1974 και μετά. Ενός πολέμου ακήρυχτου μεν, που όμως έχει πολλά στοιχεία τόσο πραγματικού αεροπορικού πολέμου, όσο και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων, καθώς φυσικά και νομικές και διπλωματικές πτυχές κι επιπτώσεις διόλου ευκαταφρόνητες. Και φυσικά πολύ κόπο, ιδρώτα αλλά και δυστυχώς αίμα.
Η Τουρκία φαίνεται πως θα αναγκάσει την Ελλάδα σε υποχώρηση δια του κορεσμού. Και μάλιστα όχι κατά τη διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων, αλλά εν καιρώ ειρήνης για λόγους ...οικονομίας! Ακριβώς όπως το σχεδίαζε εδώ και δεκαετίες.

Με μέθοδο, με σύστημα και ανυποχώρητη επιμονή, οι παραβάσεις της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων Αθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού μας Εναέριου Χώρου, παρουσίαζαν στην αρχή αριθμητική και εδώ και 13-14 χρόνια, γεωμετρική πρόοδο. Παρ' όλο που στην αρχή οι Τούρκοι χειριστές ήταν κατώτεροι σε επιδόσεις από τους δικούς μας.
Επέμειναν. Έπαθαν κι έκτοτε μαθαίνουν καθημερινά από τους καλύτερους δασκάλους. Δεν πτοήθηκαν. Απέκτησαν αυτοπεποίθηση. Απέκτησαν πιο σύγχρονα μέσα. Αναπτύσσουν την πολεμική τους βιομηχανία με αξιοζήλευτη επιμέλεια, προκειμένου να φτάσουν στην αμυντική επάρκεια και την απεξάρτηση από άλλες χώρες. Επιμένουν ξανά και ξανά. Καθημερινά. Πάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Κι εκεί υπήρχαν και υπάρχουν πάντα
οι αναχαιτιστές μας, τα α/φη ετοιμότητας. Να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τους εισβολείς, ανάλογα με τα επιχειρησιακά σχέδια και τους κανόνες εμπλοκής. Τη νύχτα των Λιμνιών (Ιμμίων) με καιρό όταν η Τουρκική Αεροπορία δεν σήκωσε τίποτα, η ΠΑ είχε 2 ζευγάρια σε περιπολία μάχης καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από την επιχειρησιακή πλευρά του θέματος, υπάρχει και η πολιτική. Η συμβολική. Η επίδειξη Σημαίας. Τα βρεγμένα Γαλανόλευκα Εθνόσημα πάνω στα F-4E και τα Mirage-2000 αλλά και στο μοιραίο ΠΝ-21 εκείνη τη νύχτα, έστειλαν το μήνυμα. Προς όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε εδώ. Παντός καιρού, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στο Αρχιπέλαγος. Ακρίτες. Υψικρατούντες.Με 11 μποφόρ και μηδενική ορατότητα. Και φυσικά όχι μόνο εκείνη τη νύχτα αλλά κάθε νύχτα και μέρα από το 1974 και μετά.



Μια ολόκληρη προσπάθεια έγινε για να χτιστεί το "αεροπλανοφόρο του Αιγαίου",η 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο. Ο ακρογωνιαίος λίθος της διάταξης μάχης της ΠΑ που μας επιτρέπει ν' αναχαιτίζουμε στα ελάχιστα λεπτά τα Τουρκικά μαχητικά. Ο πονοκέφαλος των Τούρκων επιτελών. Το αεροδρόμιο που άρχισε να χτίζεται το 1975 ακριβώς γι αυτό το λόγο. Με συνοπτικές διαδικασίες. Από το 1982 φιλοξενεί 24 ώρες το 24ωρο τα πληρώματα και τα α/φη ετοιμότητος: τα readiness!Από εκεί σηκώθηκαν ο Υποσμηναγός Σιαλμάς και ο Σμηναγός Μανωλάκος στις 18 Ιουνίου 1992. Από έκεί σηκωνόταν ο Κωνσταντινουπολίτης Αλέξης Μπριντάκ πού όχι μόνο τους αντιμετώπιζε επιτυχώς, αλλά έμπαινε και στη συχνότητά τους και τους μιλούσε στα Τουρκικά εκνευρίζοντάς τους αφάνταστα! Η Σκύρος σήκωσε το βάρος των αναχαιτίσεων ήδη από την δεκαετία του 80, στην κρίση του 1987 και σε εκατοντάδες άλλα περιστατικά η σημασία της ήταν καθοριστική. Η στρατηγική της τοποθεσία την καθιστά ανεκτίμητη για την άμυνα της χώρας.

Την δεκαετία του 90 είχαμε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος Κύπρου. Αυτό προκάλεσε τον πολλαπλασιασμό των Τουρκικών παραβιάσεων.
Το αεροδρόμιο Καστελλίου, η στρατηγική σημασία του οποίου είχε ήδη γίνει προφανής από την δεκαετία του 60 και το οποίο τον Ιούλιο του 1974 φιλοξένησε τα F-84F που είχαν αποστολή να κτυπήσουν το προγεφύρωμα στο Πεντεμίλι, ανακατασκευάστηκε κι επεκτάθηκε ώστε να φιλοξενεί μόνιμα α/φη και πληρώματα readiness. Από το 2000 άλλωστε, η 126 Σμηναρχία Μάχης στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, έχασε τα Mirage F.1 και ο τίτλος της ώς "Μάχης" είναι μόνο κατ' ευφημισμόν μιας και έκτοτε δεν διαθέτει μαχητικά α/φη, για να μην ενοχλούνται οι έχοντες αυθαίρετα περίοικοι. Η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι Ηρακλείου
είναι το ιδανικό αεροδρόμιο για πτήσεις όχι μόνο προς την Κύπρο αλλά και προς την Άμιδα (Diyarbakir) και την Μελιτινή (Malatya). Κάτω από την ομπρέλλα των S-300 PMU-1 που καθιστά το κόστος εξουδετέρωσής της απαγορευτικό για την Τουρκική Αεροπορία, είναι άλλο ένα αγκάθι για τους γείτονες.

Κι όμως, ότι χτίσαμε όλες αυτές τις δεκαετίες συνεχών Τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων, είμαστε έτοιμοι να το γκρεμίσουμε για λόγους οικονομίας.
Λες και δεν υπάρχουν άλλοι τομείς στην Εθνική Άμυνα για περικοπές. Από τα εικονικά πτητικά επιδόματα προσωπικού που δεν πετά, μέχρι τις προμήθειες ανταλλακτικών από την ελεύθερη αγορά, ενώ μέσω FMS μπορούμε να τα παίρνουμε 30% φθηνότερα! Τελικά τί είναι σημαντικότερο από την Εθνική μας Κυριαρχία; Είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε στις ορέξεις των γειτόνων μας για να "κάνουμε οικονομία"; Θα θυσιάσουμε την άμυνα της χώρας, θα δωσουμε στους Τούρκους τη δυνατότητα να φανούν ακόμα πιό αδιάλλακτοι και να ζητήσουν ακόμα περισσότερα, μόνο και μόνο για να μπορέσει η ηγεσία του ΥΕΘΑ να δώσει συνέντευξη τύπου και να καμαρώσει για τις περικοπές που έκανε;

Καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι αντί να προσπαθήσουν να φανούν αρεστοί στην πολιτική ηγεσία και ν' αποφύγουν τις έκτακτες κρίσεις, να προτάξουν το Εθνικό συμφέρον και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των προκεχωρημένων βάσεων της ΠΑ. Πάσει θυσία! Περικοπές να γίνουν εκεί που πρέπει και όχι εκεί που η ζημιά θα είναι ίσως ανεπανόρθωτη.

Γιατί όταν προκύψει η επόμενη Ελληνοτουρκική κρίση,
ίσως το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον πόλεμο και θα διασφαλίσει την ειρήνη και την Εθνική μας κυριαρχία, θα είναι τα χτισμένα καταφύγια στη Σκύρο και το Καστέλλι. Που θα στείλουν σε 2 λεπτά στον αέρα τ' αναχαιτιστικά μας. Αυτή είναι η αποστολή των προκεχωρημένων αεροδρομίων. Οι κύριες βάσεις όπως η Νέα Αγχίαλος και η Τανάγρα, έχουν άλλη αποστολή.

Οι Τούρκοι είναι κοντά στο να φτάσουν στον αντικειμενικό τους σκοπό: να νικήσουν χωρίς να πέσει τουφεκιά. Να κερδίσουν τον πόλεμο φθοράς και μαζί μ' αυτόν την συγκυριαρχία στο Αιγαίο και την Φινλανδοποίηση της Ελλάδας.
Θα τους αφήσουμε;

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τη γερμανική 31η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών


Πραγματοποιήθηκε από 16-17 Δεκεμβρίου 2009 συνεκπαίδευση της Ομάδας Υποβρύχιων Αποστολών της Πολεμικής Αεροπορίας (206 ΠΑΥ/ΚΟΣΥΘΕ) στο Seedorf με το γερμανικό 272 Αερομεταφερόμενο Τάγμα της 31ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών. H εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης στην περιοχή Altmark. Για επίτευξη μεγαλύτερης ρεαλιστικότητας οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών δεν έγιναν σε οργανωμένη Ζώνη Ρίψης (ΖΡ) αλλά σε ορεινή περιοχή, όπου εδρεύει Σταθμός Αναφοράς (radar). Προηγήθηκε, υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, η ρίψη με ελεύθερη πτώση παραϊατρικού προσωπικού, προσδεδεμένου με εξάρτηση από εκπαιδευτή. Eπακολούθησε η εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα από ελικόπτεροUH-1D Huey της 63ης Μοίρας Αερομεταφορών (Lufttransportgeschwader 63) με έδρα την Α.Β. Hohn. Ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, και σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, στο προσωπικό της ΠΑ απενεμήθησαν οι πτέρυγες αλεξιπτωτιστού του Γερμανικού Στρατού.
Υπενθυμίζεται ότι αλεξιπτωτιστές της ΠΑ (31 ΜΕΕ - ΚΟΣΥΘΕ) έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες συνεκπαιδεύσεις και με την έτερη (26η) Γερμανική Ταξιαρχία Αλέξιπτωτιστών, καθώς και με την 11η Γαλλική Μεραρχία/2eme Regiment Etranger de Parachutistes στο Saarlois.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Στρατιωτικές παρελάσεις τέλος!


Έντονο προβληματισμό και οργή προκαλούν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν εισηγήσεις προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για κατάργηση των παρελάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσχημα (τι άλλο;) την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει κατακόρυφη υποβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων των Εθνικών Επετείων ενισχύοντας την ιστορική λήθη ενώ θα διαρραγούν ανεπανόρθωτα οι σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ελλήνων πολιτών.

Ο γράφων είχε τη τιμή να παρελάσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Θήβα (25η Μαρτίου) φορώντας τον γαλάζιο μπερέ.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Διαρροή εγγράφου αποκαλύπτει αλλαγές στο πρόγραμμα JSF











Αλλαγές στο πρόγραμμα του μαχητικού JSF αποκαλύπτει έγγραφο που διέρρευσε από το γραφείο του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Καθώς το Αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζει την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2011, η έκδοση και η επίδοση Προεδρικών αποφάσεων για τον Προυπολογισμό (Presidential Budget Decisions-PBD) είναι μια συνήθης διαδικασία. Τα έγγραφα αυτά υπαγορεύουν στις διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείο Άμυνας πώς να αναδιαρθρώσουν τους προϋπολογισμούς τους ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα την σχεδιαζόμενη πολιτική Λευκού Οίκου. Ένα από αυτά τα έγγραφα, που αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού JSF, διέρρευσε στα ΜΜΕ αποκαλύπτοντας μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες..

Το επίμαχο έγγραφο αποκαλύπτει την πρόθεση αναδιάρθρωσης του προγράμματος με
επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης και μείωση της παραγωγής των JSF για τα επόμενα χρόνια¨, κατι το οποίο ήταν λιγο πολύ αναμενόμενο (βλέπε παλαιότερο άρθρο "Το μέλλον του F-35 και οι αλήθειες που δεν θα διαβάσετε στα περιοδικά.."). Η μείωση της παραγωγής κατά 100 συνολικά αεροσκάφη για τα έτη 2011-2015 εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει τα αναγκαία κεφάλαια για τα αυξημένα κόστη ανάπτυξης του μαχητικού της LM.

Η μετακύλιση της παραγωγής στα τελευταία έτη του χρονοδιαγράμματος σηματοδοτεί την αύξηση του συνολικού κόστους του προγράμματος που θα περάσει φυσικά και στην τιμή κόστους μονάδας σε περίπτωση που δεν υπάρχει εισροή κεφαλαίων από άλλες πηγές. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των πολυδιαφημιζόμενων JSF θα δημιουργήσει και το επιπλέον πρόβλημα επέκτασης της ζωής του ήδη υπάρχοντος στόλου της USAF (F-15, F-16, A-10 και F-18) προκαλώντας καινούργιους πονοκεφάλους στους διαμορφωτές της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ καθώς θα χρειαστούν νέοι πόροι
και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος JSF εξαρτάται και από την οικονομική συνεισφορά ξένων κρατών όπως το
Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Τουρκία.., τα οποία έχουν λάβει υποσχέσεις για συγκεκριμένα κόστη ανα μονάδα και έχουν διαμορφώσει αναλόγως την οικονομική τους συμμετοχή στην ανάπτυξη τους F-35. Ο εκτροχιασμός του fly-away κόστους σημαίνει πως τα κράτη αυτά ίσως βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανακαλύψουν ότι τα διατιθέμενα κονδύλια δεν επαρκούν για τον αριθμό α/φ που επιθυμούν να αποκτήσουν και αναγκαστούν να ανακοινώσουν περικοπές, καθώς η ήδη πραγματοποιηθείσα οικονομική επένδυση για τους περισσότερους εκ των εταίρων κάνει την αποχώρηση απαγορευτική.

Προσπαθώντας να περιορίσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε το Αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται ότι έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα χωρίς όμως να σχολιάζει την ουσία των αποκαλύψεων. Ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε να επιταχύνει την ανάπτυξη και την παραγωγή του JSF, τερματίζοντας το πρόγραμμα του F-22 Raptor εκ των οποίων έχουν παραχθεί λιγότερες των 200 μονάδων.

Πόσα F-35 είπαμε πως θέλει η Άγκυρα;

Η διακηρυγμένη πρόθεση απόκτησης πλέον των 100 μαχητικών και η ανακοινωθείσα έναρξη παραδόσεων το 2015 αρχίζουν να τίθενται εν αμφιβόλω.. Το σίγουρο είναι ότι υπολείπονται χιλιάδες ώρες πτήσεων έως ότου αναπτυχθεί το σύστημα, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί η φάση της ανάπτυξης και θα έχουμε την Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC). Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν ενάντια στο πρόγραμμα του F-22 ώς Γερουσιαστής και υποψήφιος Πρόεδρος, και πράγματι επί προεδρίας του στην ουσία το πρόγραμμα αυτό τερματίστηκε υπέρ του φτηνότερου F-35, η ανάπτυξή του οποίου ουσιαστικά ξεκινά τώρα. Η Lockheed είναι πρόθυμη να επωμιστεί το επιπλέον κόστος ανάπτυξης προκειμένου το πρόγραμμα να μην πληγεί ανεπανόρθωτα. Μένει να δούμε το πώς θα αντιδράσουν οι συμμετέχουσες χώρες στην νέα κατάσταση, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Η ΤΗΚ έχει προγραμματίσει αρχικά 5 Μοίρες F-35 προκειμένου ν’ αντικαταστήσει τα μη εκσυγρονισμένα F-4 που ήδη άρχισαν ν’ αποσύρονται, τα F-4 2020 και τα F-5 2000. Ο μακροχρόνιος προγραμματισμός των γειτόνων μας αναμένεται να διαταραχθεί, το πόσο αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση στους ουρανούς του Αιγαίου τα επόμενα χρόνια απομένει να το δούμε. Φέτος κλείνουμε 10 χρόνια από την –προφορική- εξαγγελία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού για πρόθεση αγοράς Eurofighter. Μεσολάβησαν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, ελλείψεις κονδυλίων, επικαιροποιήσεις ΕΜΠΑΕ, ο κύριος Βασιλάκος, η οικονομική κρίση, και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Ίσως μέσα στην ανικανότητά μας να σταθούμε τυχεροί, αφενός γιατί το F-35 πιθανότατα δεν θα είναι το υπερόπλο που διαφημίζονταν τόσα χρόνια, αφετέρου επειδή η ανάπτυξή του σκαλώνει, με επίδραση στους χρόνους παράδοσης. Το ΝΜΑ είναι καιρός να μπει μπροστά μιας και η Τουρκία δεν δείχνει κανένα απολύτως σημάδι καλής θελήσεως, οι διεκδικήσεις της αυξάνονται συνεχώς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και ο μόνος παράγοντας που μπορεί να διατηρήσει την ιδέα ενός πολέμου αλλά ακόμα και μιας κρίσης, μακρυά από τα κεφάλια της Εργένεκον, είναι μια ισχυρή ΠΑ.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοφανής κοινοτική παρέμβαση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας


Με κατακόρυφη πτώση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας απειλούνται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) μετά τη πρωτοφανή παρέμβαση ακόμη και σε θέματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας από ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για να ξεσκονίσουν τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Κλιμάκιο της Ε.Ε. με επικεφαλής το
διευθυντή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής Jürgen Kreger επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, ζήτησε μεταξύ άλλων από τους υπουργικούς συμβούλους να μάθει για την επικαιροποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010, για τη διαδικασία για την έγκριση του επόμενου ΕΜΠΑΕ 2011-2015 και για το κλείσιμο στρατοπέδων, απαιτώντας μείωση λειτουργικού κόστους κατά 12%, ακόμη και επανεξέταση της συμμετοχής σε διεθνείς και ειρηνευτικές αποστολές. Συζήτησαν επίσης και το θέμα της νέας Δομής Δυνάμεων, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ηγεσίας του ΥΕΘΑ, η μορφή της οποίας θα επηρεάσει και τις μελλοντικές προμήθειες.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι η εθνική κυριαρχία απειλείται από τo δημοσιονομικό χρέος. Mήπως ήρθε η ώρα να περάσει και η Ελλάδα στην αντεπίθεση; Η στάση της Μ. Βρετανίας στο Κυπριακό και οι χειρισμοί της σουηδικής προεδρίας το περασμένο εξάμηνο δε θα έπρεπε να σημάνουν τον αμέσο και άτυπο αποκλεισμό των εταιριών τους από προμήθειες του Δημοσίου; Ο ανθελληνισμός του Σουηδού ΥΠΕΞ Carl Bildt δε θα έπρεπε να συνεπάγεται άμεσο αποκλεισμό του Gripen της Saab από το πρόγραμμα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας; Για να μη μιλήσουμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα νέα υπερσύγχρονα υποβρύχια που παραχώρησε δωρεάν το Βερολίνο στο Ισραήλ και στεναχωρήσουμε το φίλτατο Γερμανό τεχνοκράτηJürgen Kreger...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Πολιτικό αεροδρόμιο και η Ανδραβίδα!


Δέσμευση Μαγκριώτη για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας

Προχωρά η δημοπράτηση του, ενώ ο πολιτικός αεροσταθμός του Αράξου
ολοκληρώθηκε το 2007 και απέχει 20 λεπτά από την Ανδραβίδα ενώ πρόσφατα έγινε και Διεθνής. Αναρωτιέται κανείς ποιά είναι η σκοπιμότητα του εν λόγω έργου εν μέσω οικονομικής κρίσης, περικοπής των αμυντικών δαπανών και κυρίως σε μιά Πτέρυγα Μάχης στην οποία στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής/Σχολείο Όπλων Τακτικής. Προφανώς το να προσγειώνονται αεροσκάφη με Τουρκικό νηολόγιο που τυχαία θα κάνουν στάση εκεί, δεν απασχολεί και πολύ το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Ελπίζουμε να απασχολεί το Υπουργείο Εθνικής (ακόμα) Άμυνας και το ΓΕΑ και την ΕΥΠ.
Είναι καιρός πια η ΠΑ να αντιμετωπίσει το θέμα της πολιτικοποίησης όλων των κύριων βάσεών της στον βωμό της ψηφοθηρίας των κατά τόπους τοπικών παραγόντων και να θέσει το θέμα της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας της με τρόπο αποφασιστικό. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που θα κατεβαίνουν τα τσάρτερ το ένα μετά το άλλο στην Σούδα, τη Νέα Αγχίαλο τον Άραξο, και οσονούπω και στην Ανδραβίδα, να έχουμε scramble προκειμένου να αναχαιτίζουμε το μέρισμα ειρήνης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας! Ούτε να περιμένουν τα πολιτικά ά/φη να απογειωθούν και να προσγειωθούν τα μαχητικά της ΠΑ που θα έχουν προτεραιότητα. Η ασφάλεια πτήσεων πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας δεν επιτυγχάνεται εύκολα όσο συγκεντρώνονται αεροπλάνα στο ίδιο
αεροδρόμιο.

Και φυσικά το κατά πόσο θα είναι βιώσιμα δύο αεροδρόμια στην ουσία ανταγωνιστικά σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, απασχολεί τους τοπικούς επαγγελματίες, τις αεροπορικές και handling εταιρίες στην Ελλάδα αλλά όχι το Υπουργείο.
Για να μην δούμε πτήση Σμύρνη-Ανδραβίδα της Pegasus, ούτε και μελαχρινούς τουρίστες με dslr φωτογραφικές μηχανές, καταγραφείς και Γερμανικά διαβατήρια δίπλα στο ΚΕΑΤ, άς εξηγήσει το ΓΕΑ στον κύριο Μαγκριώτη το πώς έχει η κατάσταση. Το Ελληνικό φροντίσαμε να το κλείσουμε
τοις Γερμανοίς ρήμασι πειθόμενοι, τα τσάρτερ δεν κατεβαίνουν στο πανάκριβο Ελ.Βεν. η τουριστική κίνηση πέφτει και η οικονομία είναι σε ύφεση. Αντί λοιπόν να φτιάχνουμε καινούριους αεροσταθμούς, το Ανατολικό υπάρχει ακόμα, με πίστα, διάδρομο, υπόστεγα, δεξαμενές καυσίμων κλπ. Άς προσέχαμε!
Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι από το www.thebest.gr
:

"Τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη επισκέφτηκε χθες το πρωί ο γραμματέας Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία Γιάννης Αργυρόπουλος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή-συντονιστή του τοπικού συμβουλίου επιμόρφωσης Πέτρο Γιαννακόπουλο.

Η είδηση που προέκυψε, σύμφωνα με σημερινό δημοσιεύμα της εφημερίδας "Πατρίδα", είναι ότι σε αντίθεση με κάποιες φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία του Υπουργείου προχωρά με γοργούς ρυθμούς την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα.


Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μαγκριώτης στους συνομιλητές του, το έργο συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου με 25 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκε ότι μέσα στο ερχόμενο έτος θα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Σε ότι αφορά ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από το ΓΕΑ, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία των στρατιωτικών αεροδρομίων, θα ξεπεραστούν πολύ σύντομα, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μαγκριώτης.
Κατά την χθεσινή συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα της διέλευσης της Ολύμπιας Οδού από την περιοχή του Καϊάφα-Ζαχάρως, με τον κ. Μαγκριώτη να δηλώνει ρητά ότι το Υπουργείο έχει αποκλείσει την προηγούμενη χάραξη και εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Συζητήθηκαν επίσης κι άλλα έργα που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο Νομό Ηλείας, όπως είναι η αναβάθμιση του λιμανιού του Κατακόλου.

Τέλος οι κ.κ. Αργυρόπουλος και Γιαννακόπουλος τόνισαν στον Υφυπουργό ότι είναι αναγκαία η άμεση στελέχωση του ΤΑΠ Πύργου και με άλλους πολιτικούς μηχανικούς, καθώς οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και το υπάρχουν προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς."

Πηγή: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/5816
www.enkripto.com